top of page

Smaakvol & Stijlvol: zo richt je een pop-up in met sfeer, zonder groot budget

Een pop-up restaurant hoeft geen grote investering te zijn om toch een onvergetelijke ervaring te bieden. Met een paar slimme keuzes, een scherp oog voor detail en een beetje creativiteit kan je een tijdelijke ruimte omtoveren tot een plek waar de zintuigen worden geprikkeld. Bij Studiomie creëerden we een pop-upconcept met één lange tafel en één menu, in een lichtrijke ruimte met een vleug nostalgie. Hieronder deel ik graag onze tips, inclusief onze favoriete Ikea-hacks.



1. Eén lange tafel, eindeloze mogelijkheden

Centraal in onze pop-up stond een tafel van maar liefst 9 meter lang. Geen eenvoudige opdracht, maar wél haalbaar. We gebruikten houten tafelbladen in combinatie met de Olov-poten en Spänst PT-poten van Ikea. Deze zijn in hoogte verstelbaar, waardoor je de tafel perfect stabiel kan afstellen – cruciaal bij zo’n lengte.

Bovendien zijn de poten zeer subtiel, zo goed als onzichtbaar en kan je ze plaatsen zodat ze niet in de weg zitten van de gasten. Door één lange tafel te maken in plaats van losse tafels, creëer je een gevoel van verbondenheid en intimiteit.



2. Verlichting maakt of kraakt je sfeer

Verlichting is misschien wel het belangrijkste element in een pop-up. We kozen bewust voor warm, dimbaar licht, getest op voorhand bij daglicht én bij avondlicht. Een belangrijke tip: laat bij ontvangst van je gasten de verlichting al branden op de juiste intensiteit. Zo verloopt de overgang van dag naar avond natuurlijk en moeiteloos. Onze favoriet: een mix van staande lampen en tafellampen, verspreid tussen planten en hoeken in de ruimte. Ikea biedt heel wat betaalbare sfeerverlichting die je perfect kan combineren.




3. Akoestiek en sfeer in één gordijn

Om de akoestiek te verbeteren én tegelijk extra sfeer toe te voegen, gebruikten we diepgroene Majgull-gordijnen van Ikea. Voor 49,99 euro per stuk krijg je een dik en stevig gordijn dat niet alleen geluid dempt, maar ook klasse toevoegt. De groene kleur kozen we bewust ton-sur-ton, aansluitend bij het groen dat al in de ruimte aanwezig was.



4. Gelaagd in groen

Bij het inrichten van een tijdelijke ruimte is het kiezen van één duidelijke hoofdkleur een slimme zet. In dit geval kozen we voor groen als verbindend element. Die kleur was reeds aanwezig in het keukeneiland en we speelden daarop in door extra groentinten toe te voegen. Denk aan diepgroene gordijnen, planten en verschillende accessoires in ton-sur-ton.

Door zorgvuldig te combineren binnen hetzelfde kleurenpalet, creëer je rust én diepte. De gekozen groentinten versterken elkaar zonder te concurreren, waardoor er een harmonieus geheel ontstaat.

Planten zijn daarbij een logische én budgetvriendelijke aanvulling. Niet alleen sluiten hun natuurlijke groentinten perfect aan bij de gekozen sfeer, ze brengen ook leven, textuur en een gevoel van warmte in de ruimte. Door planten te groeperen in verschillende hoogtes en groottes, voeg je op een organische manier dynamiek toe.

Bovendien zijn planten ideaal voor een pop-up: ze zijn tijdelijk, verplaatsbaar en verhandelbaar. Na afloop van het event kan je ze eenvoudig doorverkopen of hergebruiken, waardoor een groot deel van je investering wordt terugverdiend. Een slimme zet voor wie sfeer wil creëren zonder het budget te overschrijden.

Als tegenhanger voor al dat groen werkten we met hout als tweede dragend element. We lieten het terug komen in meubilair, en verlichting. Hout zorgt voor warmte, karakter en een tijdloze uitstraling. De combinatie van groen en hout voelt natuurlijk aan en brengt meteen sfeer.



5. Ikea, maar dan zonder de Ikea-look

Bij tijdelijke ruimtes heb je niet altijd het juiste meubilair voorhanden. Werk met wat er is, verberg evnetueel storende elementen achter gordijnen of verwijder ze indien mogelijk. Aanvullen kan perfect met betaalbare Ikea-stukken die tijdloos en sfeervol aanvoelen — zónder dat de ruimte herkenbaar ‘Ikea’ uitstraalt.

We kozen bewust voor stukken uit de Stockholm 2025-reeks, zoals de vitrinekast (ideaal voor glazen), het dienblad(voor bestek of kleine items) én de staande lamp met messing en travertine details. Deze reeks heeft een warme uitstraling en een verfijnde afwerking die niet onmiddellijk aan massaproductie doet denken.

Voor het textiel gingen we voor de Majgull-gordijnen in een diepe groentint, opgehangen aan de eenvoudige maar stijlvolle Irja-gordijnroedeset.

Kussens in de zithoek kregen hoezen in groene tinten, zoals de Stockholm 2025-kussensloop, wat opnieuw warmte toevoegt en het kleurenpalet samenbindt.

Wat verlichting betreft combineerden we verschillende modellen voor een speels maar gebalanceerd effect: de MOLNART lampen (voor een zachte gloed), de MARKFROST lampen (voor diffuus licht met karakter) en de DEJSA tafellamp, met zijn matte glas en warme uitstraling, past perfect op een side table of plantentafel.

Door slim te kiezen uit het Ikea-assortiment – met oog voor vorm, materiaal en kleur – creëer je een stijlvolle ruimte met karakter, zonder herkenbare stempel. Het geheim zit in het combineren, aanpassen en de juiste context creëren.





Tot slot:Een pop-up hoeft niet duur te zijn om impact te maken. Door bewuste keuzes te maken – in kleur, materiaal, verlichting en sfeer – kan je met een beperkt budget een onvergetelijke totaalbeleving neerzetten.

Heb je zelf een pop-up idee dat je tot leven wil brengen? We denken graag met je mee. Bij Studiomie geloven we in schoonheid, eenvoud en het slim inzetten van wat er al is.


Alle foto's zijn het werk van Beeldschoon.

Comments


bottom of page