The making of ...Van smidse tot woon, werk en ontmoetingsplek. De verbouwing!

Bijgewerkt op: 23 sep. 2021

Bij Studiomie vervagen de grenzen tussen binnen en buiten.

Hier lopen wonen, werken en ontmoeten over in elkaar.




Denk out of the box, leef erin.

In 2007 kochten we een industrieel pand in de Bomastraat te Gent. Onze kinderen nog kleuters en wij vol enthousiasme deze uitdaging aan te gaan. En een uitdaging, dat was het zeker. Een verbouwing zonder stress, vermoeidheid en vragen? Nee, helaas, ook hier was het soms bloed, zweet en tranen. Maar dikwijls afgewisseld met vreugde, power, uitdagingen en heel veel goesting er iets moois van te maken. Uren hebben we hier versleten voor we konden verhuizen. Elke baksteen die neergehaald werd, werd gekuist, verzameld op paletten, verlegd, en nog eens verlegd. Greppels werden gegraven, puin geruimd, stukken dak weg geknipt en stap voor stap werd er terug opgebouwd.


Vier muren en een dak, een oppervlakte van 666m2, zuidgericht en een prachtige gevel was het startpunt.

We konden alle kanten op, er waren zo goed als geen bouwvoorschriften, enkel de gevel diende behouden te blijven. Alle mogelijke oplossingen zijn uitgetekend en bekeken. Voor het ontwerp en verbouwingstraject zijn we in zee gegaan met NU architectuuratelier wat geleid heeft tot een fijne samenwerking en een resultaat waar we na 14 jaar nog steeds helemaal achter staan.



Een woning met karakter

Het is een woning met karakter en vanuit alle hoeken is er iets monumentaals te zien, wat het leven in deze woning extra spannend maakt. Het is een huis dat mee groeit met ons gezin. Dat ons nog steeds verrast en ons de mogelijkheid biedt te veranderen en bij te sturen volgens de noden van het moment.

In de warme zomer van 2020 bouwden we samen met onze kinderen een heerlijke overdekte buitenruimte.


Perfecte mix van wonen, werken en ontmoeten

Van bij het begin was het duidelijk dat we een publieke ruimte wilden combineren met een privé woongedeelte. Een b&b stond bij de mogelijkheden en een overdekte buitenruimte waar evenementen konden georganiseerd worden leek ons fantastisch. Studiomie kreeg mee vorm tijdens de verbouwingen. De woning, ons gezin en Studiomie werden op elkaar afgestemd. Ik wou van thuis uit kunnen werken. We hebben de perfecte mix gevonden om wonen, werken en ontmoeten met elkaar te verbinden.


Jardin Botanique, een van de vele events bij Studiomie

Scenografie en concept: Studiomie


Het verhaal achter de containers

Dikwijls krijgen we de vraag, vanwaar werken met containers en hoe gaat dat dan?

Door stukken dakconstructie weg te halen stond onze voorgevel onstabiel en diende deze gestut te worden. De ideale oplossing was om de b&b er tegen aan te bouwen. Twee vliegen in één klap: de gevel was gestut en Studiomie One Room Hotel geboren.

Ward en ik hebben een voorliefde voor shipping containers, waterdichte bouwdozen in mooie kleuren. In onze ogen zijn het inspirerende objecten die reeds toegepast werden in de kunst en sporadisch in architectuur. Zo was de flagship store van Frietag in Zurich een mooi voorbeeld van architectuur met containers, het was dus wel degelijk haalbaar. Mits wat overtuigingswerk is NU architectuuratelier mee gestapt in ons verhaal.

Door te bouwen met containers vertrek je van een wind waterdichte doos. Bovendien sprak het idee ons aan te werken met tweedehands materiaal dat je een nieuw leven geeft. Wij kochten containers die afgeschreven waren voor transport maar nog in heel goede staat waren voor architecturale oplossingen.

Het uitkiezen alleen al was een geweldige ervaring. De haven was voor mij geen nieuw gegeven, ik ben er zo goed als mee opgegroeid doordat mijn vader zaakvoerder was bij Tabaknatie, een havenbedrijf in Antwerpen. Voor mij waren de containers een spel van hoog gestapelde gekleurde blokken. Het was dan ook impressionant om onze eigen containers te kunnen uitkiezen op een terminal. Van daar gingen ze naar de laserij waar ze voorbereid werden volgens de plannen die NU getekend had en waar ze gespoten werden in het Studiomie mint groen en warm oker.



De grote dag!

'S ochtends, 7u, het spectaculair schouwspel kon beginnen. Per vrachtwagen werden de containers geleverd. Die dag mocht er geen wind zijn. Met een kraan werden ze over de gevel gehesen en op de juiste plaatst gepositioneerd en aan elkaar gelast. 15u later was de klus geklaard.



De afwerking kon beginnen. Binnen is gekozen voor een warme look in 1 materiaal, Poolse grenen. Een afwerking dat toen nog nieuw en ongezien was en ondertussen reeds goed ingeburgerd is in het interieur landschap. De oppervlakte binnen is best compact. Door te werken met 1 materiaal creëer je een rustig geheel. Tevens is het in mooi contrast met de industriële buitenkant van de container. We vonden het belangrijk dat het containergevoel binnenin niet meer voelbaar was. Zo creëer je twee sferen, twee belevingen en worden je zintuigen extra geprikkeld. Na 14 jaar is het nog steeds vernieuwend. Onze gasten kunnen het dikwijls niet geloven dat we al zo lang bezig zijn. Het voelt nieuw en tijdloos aan en blijft een bron van inspiratie voor wie bij ons op bezoek komt.


Goesting gekregen om hie te overnachten?

Dat kan, bekijk hier alvast welke datums nog beschikbaar zijn.

Op de One Room Hotel pagina vind je meer foto's van deze geweldige plek in centrum Gent.



Dit huis werd onze thuis en leest als een dagboek.

In de loop van de jaren is dit huis mee gegroeid, gevormd en geleefd met ons. Warre en Roos zijn hier van speelse kleuters groot geworden tot zelfstandige jong volwassenen. Spelen in de tuin met vriendjes is nu een pintje drinken met kameraden. Kindertekeningen flankeren nu naast hun grafische ontwerpen en foto opdrachten. De voortuin onderging talrijke metamorfoses voor Studiomie evenementen. In die verschillende settings is het steeds heerlijk om mensen te verwelkomen en te ontmoeten. De berging in de tuin werd een kunst atelier en 't magazijntje met hout werkplaats. Dit is onze thuis met grote ramen en deuren die een kijk geven op verschillende sferen, waar binnen en buiten over vloeien in elkaar. Onzen thuis met karakter, waar er vanuit alle hoeken iets monumentaals te zien is, wat het leven in deze woning extra spannend maakt.


Foto dagboek: een greep uit de verbouwing en zoveel heerlijke momenten tot nu beleefd in dit geweldige huis. We kijken alvast uit naar een even sfeervol vervolg.










Recente blogposts

Alles weergeven