top of page

De feestdagen in stijl.

Bijgewerkt op: 23 dec. 2019

De laatste dagen heb ik me even onder gedompeld in een sfeer van huislijke gezelligheid. Buiten het grijze Belgische weer, binnen een plaatje op de platenspeler, geur van vers dennengroen en een hoop materiaal dat me inspireerde tot het maken van een sfeervolle feesttafel. Ik geniet van de feestdagen in de warmte van familie De kerstvakantie is hier tijd nemen voor elkaar, niks doen, ontspannen en genieten van die huislijke gezelligheid. Al gaat er bij een wild idee om een feesttafel te stylen wel wat chaos aan vooraf en staat ons huis hier tijdelijk lichtjes over hoop.Een feesttafel met eenvoudige materialen.


Op de instagram pagina van Studiomie heb je misschien al gemerkt dat we hier geregeld eens van tafel veranderen. Het geeft onze open ruimte met deze kleine ingreep steeds een ander gevoel en beleving. Het fijne is dat ik met de aankleding van de tafel steeds iets anders kan bedenken. Ik hou ervan om het gezellig te maken aan tafel, om 's avonds een moment van rust te creëren na een dag vol bezigheden. De tafel hoeft dan niet uitgebreid gedekt te worden maar een bloemetje, een kaars en mooie glazen doen al veel.


Met de feestdagen kan ik me helemaal uit leven en geniet ik ervan de juiste materialen, kleuren, borden en glazen bij elkaar te zoeken. Ik haal altijd wat dennengroen, eucalyptus, kaarsen en bloemen in huis. Dit jaar had ik nog gedroogde bloemen liggen die ik een beetje beu geworden ben maar waarvan de bloemetjes zelf nog van pas kunnen komen.

Van twee oude tafels heeft Ward, mijn man, een nieuwe tafel gemaakt. De tafelkleden die ik liggen heb zijn net te klein dus heb ik twee tafelkleden gezocht die mooi bij elkaar passen. Beiden hebben een linnenlook maar zijn verschillend van kleur. De ene groen, de andere licht grijs. Hel leuke is dat ik op die manier twee sferen kan creëren.
Bij het dekken van een tafel vind ik het belangrijk dat de aankleding niet te bombastisch wordt. Soms worden bloemstukken zo overweldigend groot gemaakt die er schitterend en spectaculair uit zien maar de gasten elkaar hierdoor niet meer zien zitten. Het zijn net de gesprekken, het plezier met vrienden aan tafel te zitten waar ik zo van hou, zonde als je elkaar dan moet zoeken tussen de bloemen door.

In de feest setting die ik gemaakt heb, heb ik gekozen voor kleine bloemetjes, eucalyptus en dennen takjes die verspreid liggen over de tafel. De bloemetjes komen van een gedroogd bloemenboeket dat ik nog staan had. Deze week heb ik bij Blommm nog 3 kleine porseleinen vaasjes gekocht die het geheel iets verfijnd geven.

In een fijne opstelling is het leuk om materialen te combineren zoals Linnen, leder, porselein, en elementen uit de natuur.Voor ik aan een styling begin ga ik in huis op zoek naar wat ik allemaal nog liggen heb. Hieruit maak ik een selectie van kleuren en materialen die mooi bij elkaar passen en dit vul ik aan met wat er nog ontbreekt. Meestal zijn dat kaarsen. Deze keer heb ik gewerkt met de kaarsen van het merk ester & erik. Doordat de bloemen laag gehouden zijn en verspreid liggen over de tafel als confetti kan ik met de kaarsen de hoogte in gaan. De kaarsen van ester & erik zijn elegant, hebben een heel mooi kleurenpallet en branden ook nog eens zeer mooi en traag op. Hier geen druppende kaarsen die het tafelkleed voorzien van kaarsvet.Wat het servies betreft ben ik geen fan van tafels met rijen bestek en glazen voor water, witte en rode wijn. De menu bestaat bij ons niet uit oneindig veel gerechten waar je achteraf helemaal van opgeblazen bent. Hier verkiezen we een lekker aperitief, een heerlijke ovenschotel en een fijn dessert die op voorhand voorbereid kunnen worden zodat we niet heel de avond in de keuken hoeven te staan.

Ik hou van mooie glazen die geschikt zijn voor zowel wijn als water en bestek hoeft zelfs niet allemaal hetzelfde te zijn. Voor borden heb ik wel een zwak, deze mogen niet te groot zijn en tegenwoordig heb ik ze graag in een natuurlijke kleur groen. Het maakt dat je eten mooi tot zijn recht komt en smakelijk oogt.
Met plezier vertel ik je waar ik de items in deze feestelijke tafelsetting gevonden heb.

* glazen merk Ferm Living bij Huiszwaluw

* borden Förnäm bij Ikea

* kandelaars Fulltalig bij Ikea

* kandelaars laag (dit model mogelijks niet meer verkrijgbaar) bij Hema

* kaarsen ester & Erik bij Yd

* porseleinen kruikje, vaasjes en droogbloemen bij Blommm

* dennengroen: pluk dit bij elkaar bij een stevige boswandeling. (Ga hierbij omzichtig te werk zodat je de natuur geen schade toebrengt.)

* lederen onderleggers voor glazen bij Marlies Davans

* tafelkleed: Het groene is van Ikea maar niet meer te verkrijgen, het grijze is een linnen stof die ik bij de strik (au pluba) in Gent - Ledeberg gekocht heb per lopende meter. Geregeld loop ik eens langs bij de strik of ikea en koop ik enkele meters stof die kunnen dienen als tafelkleed. Dit is een goedkope oplossing want tafelkleden kunnen best prijzig zijn. Persoonlijk hou ik ervan dat de rand van de stof onafgewerkt is. Je kan ze natuurlijk zelf ook omboorden. Hetzelfde voor de servetten, hiervoor koop ik een lap linnen en verknip deze tot de gewenste maat.


Dan wens ik je nog een heel mooi eindejaar toe met veel gezelligheid, warmte en liefde.

Dat 2020 een jaar mag worden met veel klein en groot geluk, genegenheid en succes!

Warme groeten,

x MiekeRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page